Koopgids: 5G-smartphones die je nu al kunt gebruiken (2024)

Smartphonefabrikanten adverteren volop met 5G-telefoons, maar in werkelijkheid kan slechts een handjevol toestellen al met de opvolger van 4G aan de slag. In dit artikel zetten we die smartphones op een rijtje. Dit zijn de beste 5G-telefoons van het moment.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Gids: 5G-telefoons

2020 is hét jaar van 5G. Alle Nederlandse providers zijn inmiddels begonnen met de uitrol van hun 5G-netwerken. Of tenminste, met de instapversies daarvan. Dat heeft met de opbouw van 5G te maken. De opvolger van 4G bestaat uit drie onderdelen, de zogeheten frequentiebanden.

Momenteel is slechts één frequentieband door de Nederlandse overheid geveild, waardoor providers ‘m mogen aanbieden. De overige twee frequentiebanden moeten nog onder de hamer gaan.

De eerstvolgende veiling vindt in 2022 plaats, als de 3,5GHz-frequentieband wordt verkocht. Een spannend moment voor consumenten, want deze frequentie gaat de grootste snelheidswinst met zich meebrengen.

Je merkt het misschien al: er zitten wat haken en ogen aan het huidige Nederlandse 5G-netwerk, dat dus eerder een instapversie is. Datzelfde geldt voor smartphones die momenteel al met de opvolger van 4G aan de slag kunnen.

Koopgids: 5G-smartphones die je nu al kunt gebruiken (1)

5G Ready, of toch niet?

Fabrikanten plakken te pas en te onpas ‘5G Ready’-stickers op hun telefoons, maar vergeten daarbij te melden dat er eerst nog een software-update nodig is om daadwerkelijk 5G te kunnen gebruiken. En wanneer die uitkomt, is dan onduidelijk. Weer andere telefoons kunnen wel met 5G overweg, maar niet in Nederland.

Onlangs bleek bijvoorbeeld dat de Poco F2 Pro nog niet met 5G overweg kan, al beweerde de fabrikant lange tijd van wel. Mensen zagen in de notificatiebalk zelfs dat ze via 5G verbonden waren, maar hier bleek later weinig van te kloppen.

Al met al is 5G nog behoorlijk verwarrend. In dit artikel proberen we daarom duidelijkheid te scheppen. Welke 5G-telefoons werken nu al? Uiteraard gaan we er hierbij vanuit dat je een geschikt 5G-abonnement hebt én in het 5G-dekkingsgebied woont. Kom je buiten dit gebied, van valt je smartphone automatisch terug op 4G.

1. Samsung S20, S20 Plus en S20 Ultra

Samsung heeft meerdere 5G-telefoons in de aanbieding. De hele Galaxy S20-serie is bijvoorbeeld klaar voor het nieuwe netwerk. De hardware van de Samsung S20, Samsung S20 Plus en Samsung S20 Ultra is er sowieso klaar voor, maar de software was dat niet.

Net nadat Samsung de telefoons begin dit jaar in de winkels legde, bracht men daarom ook een update voor de software uit. Sindsdien kun je met alle drie de toestellen aan de slag met 5G.

Android Planet heet de Samsung-telefoons stevig aan de tand gevoeld en over het algemeen zijn wij enthousiast. Uiteraard zijn er wat kleine minpunten, zoals een ietwat tegenvallende accuduur. Lees alles over onze bevindingen in de Samsung S20 review en Samsung S20 Ultra review.

Samsung Galaxy S20 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 459,95

Bekijk prijzen

2. OnePlus Nord

Met de OnePlus Nord keert OnePlus terug naar de basis. Het bedrijf maakte ooit furore door uitstekende smartphones met lage adviesprijzen uit te brengen, maar afgelopen jaren werden de toestellen steeds duurder. Dat geldt niet voor de OnePlus Nord. Met zijn adviesprijs van 399 euro is het toestel betaalbaar.

Naast een degelijke prijs-kwaliteitsverhouding kan de OnePlus Nord ook met 5G overweg. Dat heeft het toestel te danken aan de Snapdragon 765G-processor. De naam van deze chip geeft zijn unieke kenmerk al weg: 5G-ondersteuning. Wil je meer lezen over OnePlus’ terugkeer in het middensegment? Lees dan onze OnePlus Nord review, waarin we het toestel uitgebreid bespreken.

OnePlus Nord prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 23,50 p/m

Bekijk abonnementen abo

Los refurbished

€ 161,98

Bekijk prijzen

3. Motorola Moto G 5G Plus

De Moto G 5G Plus van Motorola heeft een ietwat ongelukkig gekozen naam, maar is wel een goede deal. De OnePlus Nord-concurrent is namelijk betaalbaar, heeft een vloeiend scherm met hoge, 90Hz-ververssnelheid en een forse accu. Ook op de camera’s valt weinig aan te merken.

Bovendien kun je, zoals je op basis van de naam mag verwachten, direct met 5G aan de slag. In onze Motorola Moto G 5G Plus review bespreken we het toestel uitgebreid. Een los toestel kost momenteel zo’n 350 euro, waardoor de Moto-middenklasser een ideaal toestel is om laagdrempelig kennis te maken met 5G.

Motorola Moto G 5G Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto G 5G Plus prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen

4. Huawei P40, P40 Pro en P40 Pro Plus

De Huawei P40, Huawei P40 Pro en Huawei P40 Pro Plus beschikken over dezelfde netwerkstandaarden als de Oppo Find X2 en Oppo Find X2 Pro (SA & NSA). Wanneer je dus eventjes niet in het dekkingsgebied van 5G bent schakel je automatisch terug op 4G.

Bovendien ben je met de Huawei P40-serie klaar voor de toekomst, want het toestel kan ook volledig op 5G draaien, mocht 4G ooit de nek om worden gedraaid (wat geen waarschijnlijk scenario is). Verder blinkt met name de Huawei P40 Pro uit op het gebied van camera’s en snelheid.

Toch raden wij de Huawei P40-toestellen niet aan. Ze hebben namelijk geen Google-apps en -diensten aan boord en dat is ontzettend jammer. Aan de hardware ligt het namelijk niet: qua specificaties heeft de Chinese fabrikant haar zaakjes prima voor elkaar. In onze Huawei P40 Pro review vertellen we je er alles over.

Huawei P40 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 473,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 176,98

Bekijk prijzen

5. Oppo Find X2, X2 Pro en X2 Lite

De Oppo Find X2, Find X2 Pro en Oppo Find X2 Lite behoren eveneens tot de eerste lading 5G-telefoons. De toestellen zijn helemaal klaar voor de eindversie van 5G, maar kunnen nu al gebruikmaken van ‘5G light’ dankzij standalone (SA) en non-standalone (NSA), twee wereldwijde netwerkstandaarden voor telefoons.

Dit zorgt ervoor dat de toestellen in principe gewoon 5G gebruiken, maar bij gebrekkig ontvangst automatisch terugvallen op 4G. Met de netwerkondersteuning zit het bij de Oppo-toestellen dus wel snor.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Die vlieger gaat ook op voor andere pluspunten, zoals het 120Hz-scherm van de X2 (Pro). Het scherm ververst 120 keer per seconde en dat merk je tijdens het scrollen door menu’s en animaties. Verder beschikken de Oppo’s over een snel opladende accu en veelzijdige camera’s.

Nadelen zijn er ook: draadloos opladen wordt niet ondersteund en de behuizingen zijn niet stof- en waterdicht. Bovendien is ColorOS, de Android-versie van Oppo, niet voor iedereen weggelegd. Lees verder in onze Oppo Find X2 Pro review over alle voor- en nadelen van het meest luxe X2-model.

Oppo Find X2 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 349,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 165,98

Bekijk prijzen

6. Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro en Mi 10 Lite

Tot slot zijn ook de Xiaomi Mi 10, Xiaomi Mi 10 Pro en Xiaomi Mi 10 Lite al te gebruiken met de eerste versie van het Nederlandse 5G-netwerk. De Xiaomi-toestellen beschikken over SA- en NSA-ondersteuning, zodat ze moeiteloos switchen tussen 4 en 5G.

De Xiaomi Mi 10 heeft een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Het toestel heeft degelijke specificaties aan boord en ook de viervoudige camera op de achterkant valt bij ons in de smaak. De Mi 10 Pro is luxer afgewerkt en kan bijvoorbeeld andere apparaten draadloos van stroom voorzien.

Wil je aan de slag met 5G, maar heb je een beperkt budget? Dan moet je bij de Xiaomi Mi 10 Lite zijn. Dit toestel kost momenteel iets meer dan 300 euro en is helemaal klaar voor de volgende netwerkgeneratie.

Xiaomi Mi 10 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 417,95

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 134,98

Bekijk prijzen

7. Samsung Note 20 en Note 20 Ultra

De Samsung Note 20 is in twee varianten verkrijgbaar: met, of zonder 5G. Het instapmodel, met alleen 4G, kost momenteel 949 euro. Voor de Samsung Note 20 mét 5G leg je 100 euro meer neer: 1049 euro, dus. De betere en duurdere Samsung Note 20 Ultra is alleen maar met 5G-ondersteuning verkrijgbaar. De vanafprijs bedraagt maar liefst 1299 euro.

Daarvoor krijg je een fors, 6,9 inch-scherm met 120Hz-ververssnelheid, krachtige Exynos 990-processor en een drievoudige camera op de achterkant. Daarbij kun je met de Samsung Note 20-telefoons dus ook van 5G gebruikmaken, maar niet goedkoop.

Samsung Galaxy Note 20 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 1.079,95

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 298,98

Bekijk prijzen

Andere 5G-telefoons

Samenvattend: je hebt inmiddels redelijk wat keus als het op 5G-telefoons aankomt. Wel moet je hiervoor meestal flink de portemonnee trekken, want tot nog toe zit er geen budgetmodel bij. De goedkoopste 5G-telefoons is de Xiaomi Mi 10 Lite, die rond de 300 euro kost. Waarschijnlijk komt hier de komende maanden/jaren verandering in wanneer de nieuwe techniek gemeengoed wordt en 5G zijn weg naar budget-smartphones vindt.

Bovenstaande lijst is overigens niet compleet. Er zijn meer 5G-telefoons op de markt. Neem bijvoorbeeld de peperdure Sony Xperia 1 II, die uit de doos gebruikmaakt van 5G. Hetzelfde geldt voor de LG V60 ThinQ, die eveneens flink aan de prijs is. Iets minder betaal je voor de Nokia 8.3 5G die als het goed is binnenkort uitgebracht wordt. Ook de Motorola Edge is het vermelden waar. Tot slot is ook de Motorola Edge het vermelden waard.

Meer over 5G

Op Android Planet houden we de ontwikkelingen rondom 5G nauwlettend in de gaten. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief om niets te missen! Ook met onze gratis Android-appben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

  • Motorola Razr 50 (Ultra) preview: hands-on met de nieuwe vouwtelefoons (25 jun)
  • Nothing Phone (2a) review: budgettopper is geen B-keuze (5 mrt)
  • ‘Samsung Galaxy A35 gaat 389 euro kosten en specificaties gelekt’ (29 feb)
  • Xiaomi 14 Ultra officieel: indrukwekkende camera’s en hardware (22 feb)
  • ‘Officiële foto’s van Samsung Galaxy A55 en A35 gelekt met nieuw ontwerp’ (9 feb)
Koopgids: 5G-smartphones die je nu al kunt gebruiken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6606

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.